След близо 40 дни изолация всички се питаме докога ще продължи извънредното положение

...
След близо 40 дни изолация всички се питаме докога ще продължи извънредното положение
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски: Не препоръчаме охлабване на мерките

След близо 40 дни изолация всички се питаме докога ще продължи извънредното състояние и можем ли да чакаме най-малко някакво смекчаване на ограниченията. Началникът на Националния действен щаб ген. Мутафчийски бе посетител на предаването „ Питай Българска национална телевизия ” и отговори на зрителски въпроси.  Ето мнението му по някои от най-важните тематики  

За пика, който трябваше да е към Великден и идното разхлабване на ограниченията

Пикът в действителност е към Великден, елементарното пояснение е неспазването на ограниченията към Цветница. Сега щяхме доста по-смело да приказваме какви са бъдещите проекти за разхлабване на ограниченията, само че това всеобщо пътешестване отвън столицата в действителност ни изненада. Толкова пъти обяснявахме какво е ковид, какъв брой е рисково това нещо — изненадах се, че не схванаха въпреки всичко хората, може би ”. 

За коефициента на заразяване  

“У нас този коефициент е мъчно да се пресметна, само че е над 3.5, до момента в който в Германия  е 0.7 - т.е. там 10 души заразяват 7. Това се счита за доста добър индикатор и оттук-нататък се възнамерява облекчение на ограниченията. Но той не оказва огромно въздействие върху решенията - по-голям е потенциалът на здравните заведения, който към този момент в България е доста добър ”. 

За ситуацията в Швеция  

”Швеция беше една от страните, която гледа доста демократично на коронвирус инфекцията и сега смъртността в Швеция е 150 индивида на 1 милион население, до момента в който в България е 6 на 1 млн. Разликата е близо 30 пъти ”. 

За повторното заразяване и бъдещата ваксина  препоръките на СЗО

“Да, както предизвестява СЗО това, че си прекарал веднъж заболявавето и организмът ти има антитела, изобщо не значи, че не можеш отново да се заразиш. Единствената опция е да се ваксинираш, когато открият ваксина. Това го написа и в материалите на института „ Робърт Кох ”, и на материалите на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите в Атланта ”. 

За готовността на лечебните заведения в България  

”В множеството региони на страната има подготвеност. След известно недоумение първоначално, Пловдив в този момент е една от дестинациите, които са най-добре проведени за битка с ковид. На територията на страната обаче има и сериозни точки и те са в северозападна България, където има и загуба на личен състав, който е заразéн - Видин имам поради ”. 

За медикаментите и лечението 

”Леките случаи изискват симптоматични медикаменти за събаряне на температурата и облекчение на положението, които не е належащо да бъдат изписвани по някакъв специфичен режим. Всички, които са над среднотежките случаи са признати в болница и в България това  все още може и се реализира, тъй като няма привършен медицински запас ”. 

За вероятността коронавирусът стане постоянно събитие - като сезонния грип, единствено че с по-тежки последици

”Наскоро имаше доста сериозна обява в едно харвардско издание, която третираше тъкмо това - по какъв начин ще живеем в изискванията на ковид - един непрестанен цикъл с разпределяне и стягане на ограниченията. След като няма лекуване и няма ваксина, ние не може да изпадаме в такава доверчивост, че той ще се разтвори във въздуха от единствено себе си ”. 

За подсилването на имунитета 

“Всъщност най-тежкото  усложненние при тази болест е, когато нашият имунитет се свръхактивизира и ни убива. Затова и за този към момента доста нов вирус, не се предлагат никакви профилактични взимания на каквото и да било. Още повече, че множеството от нещата, които се предлагат за подсилване на имунитета, са по-скоро в областта на фантазиите ”. 

За магазините и парковете 

И при най-строгите ограничавания би трябвало да има някакви допустими взаимни отстъпки, които да ни дадат  възможност да оцелеем. Това са магазините - където всички би трябвало да нося_ маски, да съблюдават отдалеченост, да няма скупчвания. А по отношение на парковете - най-вероятно скоро ще ги отворим. Моля ви, тогава направете репортаж и ще видите за какво в този момент са затворени ”. 

За маските 

“Първоначалният апел беше единствено болните да носят маски, тъй като другояче в света нямаше натрупат ресурс и лекарите щяха да останат без маски ”. Иначе маските могат да предпазят както вие да болестите, по този начин и да болестите някой различен.  

За изгледите за удължение на изключителното състояние след 13 май

„ Всъщност това е политическо решение. То не може да бъде взето от щаба. Щабът единствено дава препоръки. Засега обаче не можем да препоръчаме охлабване на ограниченията, нека да забележим до края на другата седмица. В момента се намираме в изкачващата се част на кривата на болестта ”. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР